Lifestyle

Gordijnen

Als je je huis inricht of een kamer gaat veranderen, kom je altijd op de vraag: ‘en.. wat gaan we doen met de ramen..’. De keuze is tegenwoordig reuze: er zijn shutters, rolgordijnen, vouwgordijnen, plissés, durette, horizontale jaloezieën, verticale jaloezieën, gordijnen en…

De voordelen om iets voor de ramen te hangen lijken heel logisch: het brengt sfeer, het bespaart energie, het helpt tegen de galm (ofwel de akoestiek), is zonwerend en het is een oplossing tegen de inkijk. Het is dus fijn om een goede keuze te maken voor raamdecoratie. Houten jaloezieën is op het moment de meest verkochte product, maar ik ben wel voorstander van een stoffen gordijn. Want een mooie stof ziet er gewoon lekker uit en ook met stof heb je veel mogelijkheden.

de stof

Er zijn veel verschillende soorten stof verkrijgbaar. Zo heb je de dunne doorschijnende stoffen als vitrage en inbetweens. De laatste is stof die net tussen de vitrage en een gewone stof inzitten. Wil je dat deze gordijnen lekker strak hangen, dan kun je onderin het gordijn een loodveter mee laten naaien.
Dan zijn er ook de stevige stoffen die je gewoon enkellaag kunt ophangen. Heb je veel lichtinval in je kamer of hou je van slapen in een donkere ruimte, dan kun je kiezen voor gevoerde gordijnen, verduisterende gordijnen of dimout gordijnen. De dimout gordijnen zit qua lichtwering tussen verduisterende en gevoerde gordijnen in.

de confectie

Als je kiest voor gordijnen zijn er verschillende afwerkingstechnieken. Allereerst iets over de plooien… Je kunt kiezen voor een enkele, een dubbele of een wave plooi en de hoogte van band en zoom. Bij de wave gordijnen worden de gordijnen zo gemaakt dat er golven in de gordijnen komen doordat ze een band in het gordijn naaien. Ook kun je een geplooid gordijn aan ringen hangen, die je weer over een roede kan schuiven.
Verder kun je ook ringen door de gordijnstof slaan en ze aan een roede hangen. Zo valt de stof bij elk gordijn weer heel anders.

de lengte

Het is ook goed om na te denken hoe lang het gordijn moet worden. Wil je het gordijn tot op de vloer of wil je haar, en dat is wel hip tegenwoordig, extra lang/stotend zodat de stof over de vloer loopt.

kleur

Iedereen is anders en daarom zijn er vast zoveel verschillende stoffen en gordijnen mogelijk. Tegenwoordig worden er veel effen stoffen gebruikt. Ik begrijp dat wel, want als je een kamer inricht ga je kiezen waar je graag wilt dat mensen als eerste naar kijken. Datgene geef je kleur en laat je opvallen. De rest speelt een bijrol voor de finishing touch. En helaas voor gordijnen… ze spelen een belangrijke tweede plaats!?! Poobols interieur heeft een bewuste keuze in leveranciers van gordijnen. Het lijkt een kleine collectie, maar als je er rustig rond kijkt, zal je zien dat er voor iedereen iets te vinden is. Want naast de stofkeuze, kun jij nog kiezen voor een plooi die bij je past en kun je nog kiezen voor ringen en in de lengte van de stof.

Gordijnen zijn de sfeermakers aan je ruimte en hierbij helpen we je graag met het maken van de juiste keuzes. Lees hier meer over op onze pagina interieuradvies.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply